Kαλοκαιρινά Aκουσματα....

Kαλοκαιρινά Aκουσματα....

ΓΡΑΦΕΙ Η :ΕΥΑ ΖΕΥΓΟΥΛΑ

Summer In The City by The Lovin' Spoonful

Αυτό το τραγούδι αντιπαραβάλλει το πώς είναι να ζεις σε μια μεγάλη πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με το τραγούδι, είναι δύσκολο να περπατήσετε σε μια πολυσύχναστη και ζεστή πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά είναι υπέροχο το βράδυ επειδή έχετε πολλές ευκαιρίες να κυνηγήσετε τις γυναίκες. Αυτή η συγκεκριμένη πόλη είναι η Νέα Υόρκη, όπου σχηματίζεται η μπάντα.

Το τραγούδι ήταν μια συνεργασία μεταξύ του John Sebastian, του μπασίστα των The Lovin Spoonful,Steve Boone και του αδελφού του John Sebastian (και μη μέλους) Mark Sebastian. Ο Mark ήταν 15 χρονών όταν έγραψε ένα ποίημα που χρησιμοποίησε ο John ως βάση για το τραγούδι - στον John άρεσε ιδιαίτερατο κομμάτι που έλεγε: «Αλλά τη νύχτα υπάρχει ένας διαφορετικός κόσμος».

Η μπάντα έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ήχους της κυκλοφορίας. Αντί να χρησιμοποιήσουν μόνο τα διαθέσιμα ηχητικά εφέ στο στούντιο, βρήκαν έναν παλιό συμμαθητή - έναν τύπο που έφτιαχνε τα ηχητικά τοπία για παρουσιάσεις, δλδ. αν ένας άντρας ίππευε ένα άλογο, θα ακούγατε οπλές που χτυπούν το έδαφος και τον άνεμο να σφυρίζει από το βάθος Αυτός ο τύπος, τον οποίο ο John Sebastian ανεφερε ως "ξεκαρδιστικό παλιοεβραιο ηχολήπτη", ήρθε με μια τεράστια βιβλιοθήκη ήχων δρόμου, την οποία η μπάντα άκουσε για ώρες. Ήθελαν να δημιουργηθεί η σκηνή, οπότε αρχίζει απαλά (η κόρνα στην αρχή προέρχεται από ένα Beetle της Volkswagen) και καταλήγει σε έναν εφιάλτη. Για να κλείσουν τη σκηνή, χρησιμοποίησαν ένα υδραυλικό σφυρί που χτυπούσε στο πεζοδρόμιο.

Το τραγούδι γράφτηκε σε δύο μέρες: Την πρώτη έγραψαν τα όργανα: κιθάρα, μπάσο, τύμπανα, όργανα, ηλεκτρικό πιάνο και κρουστά. Η δεύτερη μέρα ήταν για φωνητικά και ηχητικά εφέ.

Ο ήχος των κλάξον και της κυκλοφορίας εμφανίστηκαν πρώτη φορά σε ένα τραγούδι που έγινε μεγάλη επιτυχία.

 

Summertime Blues by Eddie Cochran

Ο Cochran ήταν 19 ετών όταν το έγραψε. Ήταν ένα μεγάλο hit  για τους έφηβους οπαδούς του, οι οποίοι μπορούσαν να σχετίζονται με τους στίχους για την καταπίεση από την κοινωνία (και τους γονείς). Ο Cochran υιοθέτησε μια εικόνα επαναστάτη με κιθάρα και ο μύθος του ήταν εξασφαλισμένος όταν πέθανε δύο χρόνια αργότερα,στο πίσω μέρος ενός ταξί. Συγκρίθηκε συχνά με τον James Dean, ο οποίος ήταν 24 ετών όταν πέθανε σε τροχαίο ατύχημα.

Ο Cochran το έγραψε με τον Jerry Capehart, έναν τραγουδοποιό πολύ καλό του φίλο που τον βοήθησε να πάρει ένα δισκογραφικό συμβολαιο. Ο Capehart εξήγησε την έμπνευση για αυτό το τραγούδι στο περιοδικό Rolling Stone's Top 500: «Υπήρχαν πολλά τραγούδια για το καλοκαίρι, αλλά κανένα για τις κακουχίες του καλοκαιριού». Με αυτή την ιδέα και το παίξιμο της κιθάρας από τον Cochran, έγραψαν το τραγούδι μέσα σε 45 λεπτά.

Το Summertime Blues υποτίθεται ότι ήταν η Β-πλευρά του "Love Again", το οποίο γράφτηκε από την 17χρονη Sharon Sheeley. Ήταν σαφές ότι το Summertime Blues ήταν το μεγαλύτερο χιτ, αλλά η Sheeley έγινε τελικά φίλη του Cochran. Ήταν στο αυτοκίνητο μαζί του όταν αυτό τράκαρε και τον σκότωσε το 1960.

Η Sheeley χτυπούσε παλαμάκια στο τραγούδι. Ήθελε πραγματικά να το κάνει, αλλά δυσκολευόταν να πιάσει το ρυθμό. Ο Eddie τη βοήθησε και της έδειξε πώς γίνεται.

Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία του. Τα προηγούμενα singles του δεν το έκαναν πολύ καλά, αλλά αυτό του έδωσε μεγάλη δημοσιότητα και τον έκανε αστέρι.

Η δισκογραφική εταιρία του Cochran προσπαθούσε να τον μετατρέψει σε γλυκανάλατο crooner, γι 'αυτό αρχικά το Summertime Blues θα ήταν η Β-πλευρά στην μπαλάντα "Love Again".

 

Summer Wine - Nancy Sinatra and Lee Hazlewood

Το "Summer Wine" είναι ένα τραγούδι του Lee Hazlewood. Αρχικά τραγουδούσε η Suzi Jane Hokom και o Lee Hazlewood το 1966, αλλά έγινεπασίγνωστο από τους Nancy Sinatra και Lee Hazlewood το 1967. Η έκδοση των Nancy & Lee κυκλοφόρησε αρχικά στο άλμπουμ της Nancy,Nancy in London στα τέλη του 1966 και αργότερα ως Β πλευρά του single "Sugar Town" το Δεκέμβριο του 1966. Το ίδιο το τραγούδι έγινε επιτυχία, φτάνοντας στο Νο 49 στο Hot 100 του Billboard τον Απρίλιο του 1967. Έφτασε επίσης στο Νο 14 στην Αυστραλία. Στις αρχές του 1968 το "Summer Wine" συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ των Sinatra και Hazlewood, Nancy & Lee LP. Ήταν το πρώτο από τα ντουέτα της Sinatra και του Hazlewood.

Τον Μάιο του 2017, η μάρκα ρούχων, H & M, χρησιμοποίησε την έκδοση των Nancy & Lee στην διαφημιστική της καμπάνια "The Summer Shop 2017" και το κομμάτι έφτασε στο Νο.1 του Billboard και το Top TV Commercials για το Μάιο του 2017 .

Το "Summer Wine" μιλάει για έναν άνθρωπο, που ερμηνευεται απο τον Hazlewood, ο που συναντά μια γυναίκα, τη Sinatra, η οποία παρατηρεί τα ασημένια σπιρούνια του και τον καλεί να πιεί κρασί μαζί του. Μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, ο άνθρωπος ξυπνάει για να βρει ότι έχουν εξαφανιστεί τα σπιρούνια,τα χρήματα του και η μυστηριώδης γυναίκα. Κατά μια ερμηνεία,ο άντρας αυτός κοιμήθηκε με τη γυναίκα  κι αυτή ως πληρωμή πήρε τα "ασημένια σπιρούνια, ένα δολάριο και μια δεκάρα". Παρόλα αυτά ο άντρας δηλώνει μια λαχτάρα για περισσότερο από το "κρασί" της. Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι ο άνθρωπος που τραγουδάει απλά παρασύρθηκε από τη γυναίκα για να του κλέψει τα χρήματα και τα υπάρχοντά του.